Creativiteit geeft betekenis

Na jarenlang zoeken ben ik erachter gekomen dat creativiteit mijn leven betekenis geeft. Daarom doe ik elke dag iets creatiefs.

Creativiteit geeft betekenis aan het leven.

Als je mijn boek Dit is niet wie ik ben hebt gelezen, weet je dat ik al sinds mijn elfde op zoek was naar de zin van het leven. Ik wist al snel dat het niet te vinden was in (school)werk, maar waar dan wel in? Ik was als kind al heel creatief en was meestal op mijn kamer te vinden waar ik hele, creatieve projecten verzon voor mezelf en voor mijn broertjes. Vaak werd het resultaat niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had en dat irriteerde mij mateloos. Waarom kon ik niet vormgeven wat ik zo duidelijk in mijn hoofd had?

Toen ik eenmaal naar de middelbare school ging, had ik weinig tijd meer om te knutselen en had ik ook het idee dat creatief zijn niets waardevols voor anderen opleverde. Ik deed daardoor jarenlang weinig met mijn creatieve ideeën. Daardoor werd het een beetje stil in mijn hoofd, waar het eerst altijd rondzong met ideeën voor nieuwe projecten. Het voelde als een groot gemis.

Uitproberen

Eén van de eerste dingen die ik dacht toen ik mijn baan als docent Frans opzegde in 2008 was dat ik weer iets wilde gaan knutselen, maar waar te beginnen? Ik besloot alle creatieve technieken die ik kon bedenken uit te gaan proberen. Zo heb ik mandala’s ontworpen, gevilt, intuïtief getekend, sieraden gemaakt, gehaakt en geartjournald.

Als je graag snel goed in iets wil worden en daar ook een succesvol bedrijf van wilt maken moet je je richten op één ding tegelijk. Daarom heb ik jarenlang sieraden gemaakt en had ik een webshop waarin ik mijn creaties verkocht. Het ging prima, hoewel het moeilijk was om het winstgevend te maken. Toch bleven andere technieken mij inspireren.

Daarom besloot ik op een gegeven moment om maar gewoon alles te proberen wat me interessant leek. Ik hoefde immers ook niet alles te verkopen. Creatief bezig zijn gewoon omdat het fijn is, is ook waardevol voor mij kwam ik achter. Ik leerde dit toen ik maanden had waarin ik moeilijk uit bed kon komen. Ik probeerde een manier te vinden waarop ik niet zo tegen de dag op zou zien en makkelijker kon opstaan.

Waar kom jij je bed voor uit?

Toen bedacht ik me: wat inspireert mij op een dag? Waarvoor kom ik wél graag mijn bed uit? Dat bleken zonder uitzondering de creatieve dingen te zijn die ik bedacht. Het kan iets simpels zijn zoals een blog schrijven of een video opnemen. Het kan ook meer uitgebreid zijn, zoals artjournalen of een nieuwe techniek uitproberen, zoals stippen met producten van Stipstijl. Het plezier zit ‘m in telkens iets nieuws maken en een nieuw stukje ‘kunst’ onder je handen te zien verschijnen.

Tijdens de Snuustermarkt vorige week zei iemand tegen mij dat het nadeel van alles te willen uitproberen is dat je nergens echt goed in wordt. Maar is dat belangrijk? Voor anderen misschien. Die willen een mooi resultaat zien, maar voor mij zit de betekenis in het bezig zijn, de kleuren en materialen kiezen. Zie ik iets nieuws, dan wil ik het gewoon zelf ervaren hoe het is. Ik heb het resultaat min of meer losgelaten.

Hoe is dat voor jou? Geeft de activiteit van creatief zijn jou al betekenis of wil je toch vooral een mooie restultaat neerzetten? Laat het me hieronder weten.

Gisteren probeerde ik de stipstokjes en stipsjablonen van Stipstijl uit. Bekijk hier de review:

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!