Leven met de seizoenen

In deze blog vertel ik waarom leven met de seizoenen belangrijk is voor mij en laat ik mijn seizoenstafel voor mei zien. Ik geef ook een boekentip.

Leven met de seizoenen met een seizoenstafel.

Ik heb nu een aantal jaren een seizoenstafel die ik bij Atelier de Noest kocht. Eerst stond hij in een hoekje van de woonkamer, maar nu ik mijn eigen atelier heb, heb ik een hele plank voor mijn altaar. Ik vier graag de lente, zomer, herfst en winter, omdat het me eraan herinnert dat alles in cirkels draait. Na de winter zal de lente altijd weer komen. Ook al is het donker op de kortste dag van het jaar, de zon komt altijd weer terug.

Pieken en dalen

Het lijkt nogal een open deur om hierbij stil te staan, maar het staat voor mij ook symbool voor de cycli die ik zelf doormaak. Ik heb altijd hoge pieken gekend en diepe dalen. Het één volgt altijd het ander. Op dit moment beleef ik een tijd van veel energie en creatieve ideeën. Daar geniet ik altijd volop van. Het is heerlijk om creatief bezig te zijn en te genieten van mijn gezin.

Toch weet ik dat er ook altijd weer een dal komt, waarin ik vaak extreem moe ben en de kleinste dingen veel energie kosten, zoals het huishouden of douchen. Toch had ik zelfs in mijn diepste depressie dagen dat het ietsje beter ging. Waarom, dat weet ik dan vaak niet. Ik heb geleerd om met de dag te leven en mijn stemmingen als seizoenen te beschouwen.

Leven met de seizoenen met boek Seasonal Soul.

Seasonal Soul

Het boek Seasonal Soul van Lauren Aletta heeft mij veel geleerd over het zien van je eigen innerlijke seizoenen. Alles begint in het ‘donker’ als pure potentie in je winter. Er is dan nog niets te zien of te merken, maar toch is er al een creatief zaadje geplant. Dat begint te groeien in je bewustzijn tijdens je innerlijke lente. Tijdens jouw zomer voel je je heel creatief en heb je veel energie. Alles lijkt te lukken, totdat ook je innerlijk herfst weer aanbreekt en je minder zin in dingen krijgt. Je bereidt je weer voor op een nieuwe winter, waarin je rust neemt.

Alle creativiteit beweegt zich in je bewustzijn op deze manier. Vaak hebben we een enorme weerstand tegen het donker van de winter en willen we altijd productief zijn. Dit is alleen niet natuurlijk. We hebben ook periodes nodig om te reflecteren en te rusten. Alleen op die momenten kunnen er juist nieuwe ideeën ontstaan.

Seizoenstafel

Het helpt mij enorm om op deze manier naar mijn creativiteit en stemmingen te kijken. Alles heeft zijn plaats en tijd. Ik hoef me niet meer te verzetten tegen de dalen of pieken. Ik leef met de dag en met mijn innerlijke seizoen. Mijn seizoenstafel is een symbool hiervoor. Ik versier het elk jaarfeest – het zijn er 8 in de Keltische traditie – met handgemaakte decoratie. Soms maak ik het zelf, maar ik shop ook graag op Etsy. Als voorbeeld maakte ik hier een lijst met mijn favoriete, Nederlandse Etsyverkopers. Hier kun je allerlei decoratie, edelstenen en kaarten vinden die ik graag gebruik op mijn seizoenstafel.

Leef jij met de seizoenen? Op welke manier komt dit terug in jouw leven? Laat het me hieronder weten!

Bekijk hier mijn seizoenstafel voor mei:

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!