Sinds een paar jaar probeer ik zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te leven. Hier zijn 5 tips hoe je persoonlijke verzorging duurzamer kan.
We weten allemaal dat we te maken hebben met een klimaatverandering en dat we moeten leren meer in harmonie te leven met de wereld om ons heen. Ik wil graag dat de aarde ook nog bewoonbaar is voor mijn zoon straks en heb daarom een aantal jaren besloten om mijn huishouden duurzamer te maken. Elke maand verving ik een product voor een duurzamer alternatief. In deze blog geef ik 5 tips hoe je persoonlijke verzorging duurzamer kan.
1. Kies zoveel mogelijk voor wasbare alternatieven
Eén van de dingen die je het beste kunt doen en wat meteen veel oplevert is het vervangen van wegwerpproducten, zoals wattenschijfjes, gezichtsdoekjes en maandverband of tampons, voor wasbare alternatieven. Al eerder schreef ik dat ik al een aantal jaar gebruik maak van wasbaar menstruatieondergoed. Het bevalt mij heel goed. Het draagt comfortabel en je kunt het wassen en jarenlang gebruiken.
Ik heb ook speciale washandjes en doekjes van een soort fleecestof waar je je gezicht mee kunt wassen. Het geeft een milde scrub en je kunt er meteen je make-up mee verwijderen. Voor waterproof make-up gebruik ik nog wel een klein beetje make-upremover op het doekje, maar meestal heb je alleen water nodig. Ik koop de doekjes bijvoorbeeld bij Hema of Action.
2. Douche niet elke dag
Elke dag douchen is echt niet meer van deze tijd! Het is onnodig en ook nog eens niet goed voor je huid. Daarom douche ik al jaren maar 2 à 3 keer in de week. Ik was dan ook mijn haar. Zweten is menselijk en betekent niet meteen dat je onder de douche moet stappen. Een paar jaar geleden heb ik besloten dat ik niet meer alles wat uit mijn lichaam komt, zoals bloed en zweet vies te vinden.
Mocht je werkvrouw of wc-ontstopper zijn of elke dag modderig worden dan kan ik me voorstellen dat elke dag douchen wel lekker is, maar als je gewoon thuis of op kantoor zit word je echt niet supervies, dus bespaar water en douche niet elke dag.
3. Gebruik duurzame producten
Ik gebruik zoveel mogelijk producten die biologisch afbreekbaar zijn. Het was even zoeken naar alternatieven die milieuvriendelijk zijn, daarnaast ook goed hun werk doen en ook nog lekker schuimen en ruiken. Mijn favoriete merk voor douchegel is Marcel’s Green Soap of Natures van Kruidvat. Ik moest lang zoeken naar een shampoo en conditioner waarvan mijn haar niet vet wordt en mijn hoofdhuid niet gaat jeuken. Ik heb uiteindelijk Petal Fresh gevonden. Ik gebruik verder graag Ecodenta tandpasta en gezichtscrème van de Natures-lijn van Kruidvat. Een deo vinden die goed werkt en lekker ruikt was ook een uitdaging. Uiteindelijk ben ik bij de deo van Marcel’s Green Soap uitgekomen.
Bekijk wat jij fijn vindt en wat je nodig hebt in een product. Probeer zo nodig meerdere alternatieven uit en kies daar je favorieten uit.
4. Kies voor solid shampoo en zeep
Wat helemaal duurzaam zou zijn is stukken zeep en shampoobars gebruiken voor je haar en je lichaam. In de badkamer gebruiken we wel een stuk zeep voor de handen, maar ik heb nog geen solid shampoo kunnen vinden waar mijn haar niet vet van wordt en mijn hoofdhuid niet gaat jeuken. Waarschijnlijk zou het nog wel de moeite lonen om meerdere dingen uit te proberen. Ik heb wel eens een aantal keren solid shampoo gehad van Forest Fragrances.
Wil je wel graag vloeibare handzeep gebruiken of douchegel? Kies dan voor navulverpakkingen als de fles leeg is. Dat scheelt weer plastic afval. Wat betreft een zero waste leefstijl zou ik nog heel wat kunnen winnen. Dit blijft voor mij ook nog een uitdaging.
5. Draag geen of minder make-up
Alles wat je aan make-up op je huid smeert moet je er ook weer afhalen. Daarom is het duurzamer om geen of minder make-up te dragen. Zo heb ik een aantal jaren helemaal geen make-up gedragen, ook geen nagellak of haarverf. Het was een oefening in je eigen schoonheid zien zonder alle poespas, wat erg verhelderend was.
Inmiddels draag ik wel vaak mascara en lippenstift en dat haal ik er dan ‘s avonds af met zo’n fleece gezichtsdoekje en wat water. Voor nagellak gebruik ik nog wel wattenschijfjes van bio-katoen van Kruidvat en aceton. Ik zou graag een duurzamer alternatief daarvoor vinden. Heb je de gouden tip?
Je hoeft niet alles in één keer te veranderen. Kijk gewoon welke tip het makkelijkste toe te passen is in je leven op dit moment en bouw het zo op. Vervang bijvoorbeeld 1 product per maand voor een duurzamer alternatief. Ik heb er ook een aantal jaren over gedaan om producten en gewoonten te vinden die werken voor mij. Heb jij nog extra tips voor duurzame, persoonlijke verzorging? Laat het dan vooral achter in de reacties!