Sinds een paar jaar probeer ik zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te leven. Hier zijn 5 tips hoe je duurzamer kunt leven in je huishouden.
Gisteren deelde ik 5 tips voor een duurzame persoonlijke verzorging. Vandaag deel ik nog 5 tips over hoe je je huishouden duurzamer kunt doen. Net als in mijn vorige blog wil ik je op het hart drukken dat je niet alles in één keer hoeft te veranderen. Verander één gewoonte of product per maand voor een duurzamer alternatief en na een paar maanden ziet je huishouden er al een stuk duurzamer uit.
1. Werk zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis
Moet je veel reizen voor je werk? Het is veel duurzamer om vanuit huis te werken of werk te hebben waar je naartoe kunt fietsen. Tijdens de coronalockdowns leefde de hele natuur op, omdat we met z’n allen thuis zaten en niet met de auto reisden.
Wij hebben de auto de deur uitgedaan en een ebike gekocht. Voor langere afstanden ga ik met het openbaar vervoer. Het bevalt me tot nu toe heel erg goed en ik heb de auto nog niet gemist. Grotere aankopen die we eerder vaak met de auto vervoerden bestel ik nu online en laat ik thuis bezorgen. Ook heb ik grote fietstassen aangeschaft om alle boodschappen in te kunnen vervoeren. Zo gaat het prima!
2. Draag niet elke dag een nieuwe outfit
Draag jij elke dag schone kleren? Elke dag schone sokken of ondergoed is een goed idee natuurlijk, maar waarom zou je je truien, t-shirts, jurkjes, broeken en dergelijke elke dag in de was doen? Ze worden niet echt vies van gewoon thuis of op kantoor zitten.
Ik draag mijn jurkjes vaak 3 dagen en doe vaak nog langer met panty’s en vestjes. De jurkjes doe ik in de was, omdat ze toch wat naar zweet gaan ruiken. Ik doe één keer per week een jurkjes en panty’s was en doe de spijkerbroeken en t-shirts van mijn zoon en man apart. Zo blijft de kleding langer mooi als je de delicate stoffen scheid van de ruwe stoffen, zoals spijkerbroeken.
3. Kook met restjes
Er wordt in Nederland heel veel eten weggegooid, omdat het overblijft of mensen gewoon te veel of te grote verpakkingen kopen. Ik doe expres een paar keer per week boodschappen in plaats van één keer, omdat ik zo beter kan zien welke producten ik nog over heb, zoals groente of burgers. Dan verzin ik nieuwe gerechten met wat ik nog in huis heb.
Verder bewaar ik restjes van het avondeten ook wel eens voor de lunch de volgende dag. Mijn favorieten zijn salades of soepen, maar ik eet ook wel eens een restje rijst of pasta met saus als lunch. Dit kan ook, omdat ik thuis werk (zie punt 1). Zo gooi ik eigenlijk nooit iets weg, tenzij het gaat schimmelen of zo.
4. Gebruik duurzame schoonmaakproducten
Net als voor je persoonlijke verzorging kun je allerlei duurzame producten voor je huishouden krijgen. Ik maak al een aantal jaren schoon met ecologische allesreiniger en wcreiniger. Deze heb je vaak van het eigen merk van een supermarkt, maar ik ben ook fan van de schoonmaakproducten van Ecover en Marcel’s Green Soap.
Voor de was heb ik een tijd gezocht naar producten die ik prettig vind om te gebruiken. Ik heb een tijdje een Eco Egg gebruikt, maar was niet tevreden over hoe schoon de kleding wordt en het rook ook niet zo lekker. Nu gebruik ik voor de handdoeken, sokken en ondergoed de wasmiddeldoekjes van Robijn. Het voordeel van deze doekjes is dat het in een plat kartonnen doosje zit. Dit scheelt plastic en is makkelijker te vervoeren. Voor mijn jurkjeswas gebruik ik Seepje Wol en Fijn. Dit heb ik pas ontdekt na lang zoeken naar een ecologisch vloeibaar wasmiddel.
5. Koop zoveel mogelijk tweedehands
Heb je iets nodig qua kleding, schoenen of boeken? Kijk dan eerst eens op Marktplaats of Vinted. Zo heb ik laatst nieuwe Meindl-wandelschoenen gekocht op marktplaats voor een fractie van de prijs. Ik koop ook graag kleding, boeken en orakeldecks op Vinted. Ik verkoop ook vaak dingen die ik niet meer gebruik. Als ik iets een jaar lang niet gebruikt heb, gaat het op Marktplaats of Vinted.
Een uitzondering maken we vaak voor witgoedapparaten zoals een koelkast, een magnetron of fornuis. Nieuwe apparaten zijn vaak veel energiezuiniger dan oudere. Zo hield onze magnetron van 25 jaar oud ermee op deze maand. Dan bestel ik wel een nieuwe en laat ik de oude ophalen. Ik ga ervan uit dat het energielabel van onze nieuwe magnetron een stuk beter is.
Heb jij nog meer duurzame tips? Deel ze vooral hieronder! Ik hoop dat ik je kan inspireren telkens een stukje duurzamer te gaan leven. Wat doe jij allemaal al?