Angst overprikkelt

Waar wordt mijn overprikkeling eigenlijk door veroorzaakt? De laatste tijd kom ik erachter dat mijn angst overprikkelt.

Ik merk de laatste maanden dat ik steeds minder vaak overprikkeld raak, maar vorige week was het toch weer raak. Hoe kwam dat? Ik denk dat ik er nu voor mezelf wel uit ben. Ik had het heel druk met mijn vrijwilligerswerk, een training voor dat werk, mijn man en zoon hadden vakantie en we gingen een aantal dagjes uit. Klinkt dat als veel? Dat was het ook wel.

De eerste dagen ging het nog prima, maar voor de eerste trainingsdag, waar ik zou leren hoe ik mijn ervaringsverhaal kan vertellen, was ik ontzettend zenuwachtig. Ik moest heel vroeg op om vanuit Groningen om 10 uur in Harderwijk te zijn. Collega’s hadden verteld dat de training heel intensief was, dus ik had er heel wat van verwacht. Uiteindelijk viel de dag best mee, maar ik was al wel helemaal op van het heen en weer reizen.

Omdat ik zo moe was kwam mijn oude angst voor overprikkeling weer opzetten. Een aantal jaren geleden had ik zo’n opleidingsdag in een ander deel van Nederland niet kunnen doen. Ik was dus bang voor de gevolgen en daar zit precies de overprikkeling in. Het ‘bang zijn voor’ veroorzaakt het. Ik begon me alvast schrap te zetten voor dagen uitrusten op de bank.

Er kwam alleen nog een week met een dagje naar Duitsland, mijn vaste middag bij Ixta Noa en een tweede trainingsdag aan. Aan het begin van de week kon mijn lichaam de angst niet meer aan en raakte ik weer helemaal overprikkeld. Gelukkig weet ik nu wat voor mij goed helpt: op tijd naar bed en zoveel mogelijk rust overdag. Hoe sneller ik toegeef aan totale ontspanning zonder te verwachten hoe snel ik er weer bovenop ben, hoe sneller ik me juist weer oké voel.

Bang zijn voor de overprikkeling veroorzaakt het dus juist, maar wat helpt dan? Ik heb inmiddels een hele fijne dagelijkse routine opgebouwd met veel rustmomenten, maar ook een goede verdeling van taken over de dag heen. Dat helpt mij enorm om gezond te blijven en ik weet nu dat ik daar altijd weer op terug kan vallen. Het heeft me wel jaren gekost om dit voor mezelf te creëren, maar nu weet ik dat ik op mezelf kan vertrouwen en weet wat ik kan doen om te herstellen.

Wat helpt jou om te herstellen? Laat het me hieronder weten!

2 Comments

  1. Atty de Vries.

    Beantwoorden

    Ik ben een HSP-er, een perfectionist met autistische trekjes die ook nog een 2 jaar durende depressie heeft gehad en gauw overprikkeld is. Wat mij altijd helpt is de natuur in, lekker een wandeling maken of een eind fietsen. En bij mooi weer lekker met m’n kop in het zonnetje in onze tuin, met of zonder een lekker boek. Sinds kort heb ik ook de podcast ontdekt die me ook veel ontspanning geeft. En daarnaast lekker tijd doorbrengen met één van mijn 5 kleinkinderen en daarbij is tekenen/kleuren mijn favoriet. Ik heb al mijn hele leven moeite om mijn geestelijke gezondheid op peil te houden maar hoe ouder ik word hoe beter dat lukt. Je hoeft dan niet meer zoveel, kunt goed relativeren en vergelijkt je minder met anderen. Ik heb vaak moeite met alle ellende in de wereld maar sluit me tegenwoordig een beetje af voor het nieuws en dat lukt aardig. Er zijn zoveel dingen die ik me anders aantrek, ik help er niemand mee maar heb er zelf alleen maar last van. Ik wens je heel veel sterkte met het leiden van het leven zoals jij dat graag zou willen en het bij je past.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!