Een jaar vegan eten

Ik eet nu een jaar vegan en het bevalt me heel erg goed. In deze blog geef ik je mijn tips hoe je vegan kunt eten bij ontbijt, lunch en avondeten.

Tips voor een vegan levensstijl.

In april vorig jaar begon ik met vegan eten na het zien van een verontrustende documentaire over de vleesindustrie. Ik ben vegan gaan eten voor verschillende redenen. De eerste reden is dat ik de planeet minder wil belasten door plantaardig te eten, verder is het natuurlijk beter voor de dieren en er zijn onderzoeken die aantonen dat vegan eten gezonder is dan een dieet met dierlijke producten. Om ervoor te zorgen dat ik geen essentiële stoffen mis neem ik een multivitamine. Ik heb laatst bloedgeprikt en het enige wat te laag was, was vitamine D, dus daar neem ik nog een extra dosis van in.

Vegan ontbijt

Uit het bloedonderzoek kwam ook dat mijn schildklier wat te traag werkt. Daarom neem ik daar nu op proef medicatie voor. Ik las online dat sojaproducten de opname van schildkliermedicatie vertragen, dus ik kan niet meer ontbijten met sojayoghurt en cruesli, zoals ik de laatste tijd deed. Ik probeer bij elke maaltijd wat plantaardige proteïnen binnen te krijgen, dus ik ben overgestapt naar overnight oats met pindakaas en banaan. Dat is heel lekker!

Vegan lunch

Als lunch neem ik vaak 2 boterhammen met hummus, vegapaté, groentespread van Albert Heijn met peulvruchten erin of pindakaas. Ook bij de lunch let ik erop dat ik genoeg proteïne binnenkrijg. Daarnaast neem ik vaak wat snoeptomaatjes, komkommer of paprika of ik heb wel eens wat salade of zo over van het avondeten van de vorige dag. De lunch is meestal simpel, maar wel voedzaam.

Vegan avondeten

’s Avonds kook ik voor mijn hele gezin. Mijn man en zoon eten wel vlees en zuivel, daarom is het soms even zoeken naar recepten die ik voor iedereen kan maken. Soms maak ik een volledig vegan gerecht zoals een curry of pasta met amandelen, tomaatjes en basilicum (mijn favoriete vegan recept!). Ik maak ook wel gewoon een AVG-tje waarbij ik dan vlees bak voor man en zoon en zelf een vegan burger eet.

Ook bak ik wel eens het vlees en het plantaardige alternatief apart van de saus. Dus dan maak ik bijvoorbeeld pastasaus en in een andere pan het vlees of het vegagehakt. Het is even gedoe, maar ik ben er al helemaal aan gewend. Ik at ook al jaren vegetarisch, dus ik was wel gewend om apart voor mezelf een alternatief te koken.

Er zijn heel veel plantaardige alternatieven beschikbaar bij Albert Heijn waar ik in het dorp boodschappen doe. Sommige alternatieven vind ik lekker zoals vegapaté, maar andere laat ik tegenwoordig liggen, zoals plantaardige kaas. Dat smaakt gewoon niet. Vaak zit er ook kokos is en het is minder gezond om daar veel van te eten. Heel soms eet ik wel eens gewone kaas bij een bijzondere gelegenheid en ik geniet er dan ook extra van.

Feestjes en uit eten

Waar ik van tevoren niet over nagedacht had is dat ik bij feestjes en verjaardagen vaak niet mee kan eten als er taart is of borrelhapjes. Er is wel vegan appeltaart bij Albert Heijn en ik heb ook al eens vegan brownies gemaakt van Dr. Oetker. Heel lekker, maar soms mis ik taart met slagroom of botercrème.

Ook als ik op visite ga bij iemand anders of uit eten ga is het soms lastig om vegan te eten. Er zijn niet overal plantaardige alternatieven. Dan probeer ik te denken dat ik nog in een wereld leef die gericht is op dierlijke producten en dat ik mijn best doe om zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar dat het soms niet lukt. Vlees laat ik sowieso liggen, maar soms kaas of eieren eten moet kunnen vind ik. Ik probeer daarbij niet te streng voor mezelf te zijn.

2 Comments

  1. Pingback: Vegan lunchen bij De Herbivoor - Geeske Hogenhuis

  2. Pingback: Al mijn vegan en duurzame tips - Geeske Hogenhuis

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!