Hard werken aan mentale gezondheid

Het is vaak hard werken aan mijn mentale gezondheid, maar de laatste tijd lijkt het wat meer vanzelf te gaan.

In 2008 nam ik ontslag als docent Frans op een middelbare school, omdat ik het werk niet kon volhouden. Ik was van plan om weer een nieuwe baan te zoeken, maar het liep anders. Ik raakte al snel zwanger en voelde intuïtief heel sterk dat ik thuis wilde blijven bij mijn kind. Ik zou vanuit huis gaan werken en heb bijles gegeven en een webshop gehad.

Toen ik elke dag thuis was en de hele dag zelf kon indelen, vond ik de dagen de eerste jaren heel lang en vond ik het hard werken om me mentaal gezond te voelen. Ik was vaak extreem moe en had last van terugkerende depressies, terwijl ik naast voor mezelf en mijn eigenzinnige hoofd ook voor mijn zoon moest zorgen. De huishoudelijke taken schoten er vaak bij in, omdat ik er zoveel weerstand tegen voelde en daardoor tot niets kwam.

Na mijn meest ernstige depressie in 2016 besloot ik dat ik ging werken aan een werkbare, dagelijkse routine, zodat ik me ergens aan vast kon houden. Ik vroeg me bij elke taak af: zou ik me beter voelen als ik dit nu doe of niet? Schoonmaken, boodschappen doen, mijn zoon van school halen; het kostte me allemaal enorm veel energie, maar als ik mijn taakjes wel deed, voelde ik me veel beter over mezelf. Mijn vaste dagindeling hielp me om in het nu te blijven en me te richten op één ding tegelijk.

Telkens voegde ik iets toe aan mijn routine: ‘s ochtends het huishouden doen, na de lunch wandelen, ‘s middags ontspanning met youtube of een boek, koken, mediteren, samen tv-kijken. Het lijkt zo simpel, maar het heeft me heel lang gekost om me aan mijn eigen planning te houden. Jaren voelde ik nog steeds weerstand tegen de huishoudelijke taken, maar de laatste tijd gaat het eigenlijk vanzelf.

Ik hoef niet meer overal bij na te denken en uit te vinden wanneer ik wat moet doen. Ik doe het gewoon. Komt er iets onverwachts tussendoor, dan kan ik daar ook steeds beter mee omgaan, terwijl ik me vroeger heel druk maakte over kleine, dagelijkse tegenslagen. Ook als ik een extra vermoeide dag heb, lukt het me om mijn dagindeling vast te houden. Het geeft enorm veel rust. Na jaren zo hard gewerkt te hebben is dat een enorme opluchting. De laatste tijd is de uitdaging juist om alles op een lager tempo te doen en meer ontspanmomentjes gedurende de dag te nemen. Kopje koffie of thee erbij, dan is het echt genieten!

Hoe ik het precies heb aangepakt om een werkbare routine op te bouwen kun je ook lezen in mijn boek. Ik geef ook praktische tips hoe jij dit kunt doen in deze cursus.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!