‘Hardop herstellen’ als levenswijze

Ik kies ‘hardop herstellen’ als levenswijze, omdat ik geloof dat het anderen kan helpen.

Vorige week had ik een discussie online met iemand over of je iemand anders zou moeten helpen vanuit je eigen ervaring en of dit wel of niet egoïstisch zou zijn. Zij had vanuit haar religie geleerd dat ze anderen zou moeten overtuigen van haar standpunten, omdat dat anderen zou kunnen helpen. Zij vond dit heel egocentrisch overkomen en kiest er daarom voor om niet te delen wat zij zelf geleerd heeft van situaties. Volgens haar help je dan anderen uit een egoïstisch verlangen om er zelf als ‘redder’ uit te komen.

Ik heb hier een aantal dagen over nagedacht en ik denk er toch anders over. Ik heb een enorme drang om te bloggen en vloggen over wat ik meemaak en wat ik geleerd heb van mijn persoonlijke ervaringen. Ik deel dit op mijn website vooral omdat ik denk dat het anderen helpt, hoewel ik zelden reacties krijg. Ik zou die drang om te delen ook hebben als ik er niemand mee zou helpen. Maakt mij dit egocentrisch? Misschien. Maar is dit erg? Ik denk van niet.

Ik heb al vaker gedeeld dat ervaringsverhalen van lotgenoten mij het meeste geholpen hebben in mijn herstel. Ik leer van iedereen wel iets en probeer het dan toe te passen in mijn eigen leven. Ook als ik zelf tips deel, ga ik ervan uit dat iedereen er wat anders uithaalt. Sommige tips of adviezen zullen blijven hangen, omdat jij er nu iets aan hebt. De rest zul je vergeten en dat is helemaal niet erg. Neem gewoon wat je opvalt mee in je herstelproces en laat de rest gaan.

Daarom kies ik ervoor om ‘hardop te herstellen’, omdat ik weet dat er een mogelijkheid is dat jij er iets aan hebt. Ik moet het gewoon delen, omdat ik ook weet hoe het is om in stilte te lijden en het gevoel te hebben dat jij de enige bent die een moeilijke tijd doormaakt. Uiteindelijk kan ik jou niet ‘redden’, alleen inspireren. Jij bepaalt zelf welke keuzes je maakt in jouw proces en zo hoort het ook. Ik denk helemaal niet dat ik beter weet dan jij hoe je met jouw lichaam en geest moet omgaan. Ik weet alleen hoe ik zelf ben hersteld. Dat deel ik. Jij doet daarmee wat je zelf wilt.

Bestel nu mijn boek ‘Dit is niet wie ik ben – Wat mijn depressies mij leerden’ bij Boekscout!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!