Herstellen van overprikkeling

Kun je herstellen van overprikkeling en weer beter tegen prikkels kunnen als je veel oefent? Vorig jaar dacht ik van niet. Nu denk ik van wel.

Kun je herstellen van overprikkeling?

Vorig jaar filmde ik een video over ‘Kun je overprikkeling voorkomen?’. Mijn antwoord was toen: nee. Als je prikkelgevoelig bent door hoogsensitiviteit, autisme, ADHD of niet-aangeboren hersenletsel dan zul je altijd gevoelig blijven. Ik blijf ook nog steeds prikkelgevoelig, maar ik heb de laatste tijd gemerkt dat ik veel meer op een dag doe dan zeg maar 3 tot 5 jaar geleden. Dat is niet ineens van de ene op de andere dag veranderd. Ik heb daar jaren bewust aan gewerkt.

Voel ik me beter als ik dit doe?

Toen ik erg diep zat en depressief was, raakte ik overal direct van overprikkeld. Zelfs het huishouden doen of televisie kijken was soms al te veel. Ik begon me daarom bij alles af te vragen: zou ik me beter voelen als ik dit nu doe of juist niet? Opstaan: beter of niet? Ja, beter. De boodschappen doen? Ja, beter. Ik focuste me steeds op het gevoel dat ik zou krijgen nádat ik het al gedaan had. In veel gevallen voelde ik me beter als ik iets wél deed.

Dat ben ik steeds meer gaan uitbreiden op een dag. Een dagelijkse wandeling maken: beter of niet? Ja, beter. Een pagina maken in mijn journal? Ja, beter. Soms was ik wel heel erg moe en overprikkeld na een activiteit, maar omdat ik ook voldoening voelde was het het waard om het tóch te doen.

Ongemerkt heb ik dus heel wat babystapjes gezet, waardoor mijn leven er nu helemaal anders uitziet dan een paar jaar geleden. ’s Ochtends sta ik een stuk makkelijker op en doe na het ontbijt meteen de dingen die moeten gebeuren in het huishouden. Daarna schrijf ik een blog of maak ik een video. Na de lunch wandel ik meestal en daarna heb ik tijd voor ontspanning met een boek of youtubevideo.

Tegen half 6 begin ik met koken, wat ik vroeger één van de moeilijkste dingen vond. Vaak was ik al zo verschrikkelijk moe aan het einde van de middag dat ik echt mezelf naar het fornuis moest slepen. Maar voel ik me beter als ik een vers gekookte, gezonde maaltijd voor mijn gezin op tafel zet? Ja! Dus daar ben ik me op gaan focussen. Het is een oefening om je focus te verleggen van de vermoeidheid en overprikkeling naar dankbaarheid en wat er wél goed gaat.

Oefenen met prikkels

Nu ben ik afgelopen week in mijn eentje naar Schiermonnikoog geweest. Het was even wennen en iets wat ik lang niet gedaan heb. Vakantie is sowieso iets waar ik meestal heel erg overprikkeld en moe van raak. De twee dagen na mijn solotrip was ik ook erg moe en moest ik heel erg bijkomen, maar na een paar nachten goed slapen – wat meestal het enige is wat mij helpt bij overprikkeling – voel ik me weer helemaal mezelf. Dit had ik 3 jaar geleden niet kunnen doen of ik had 1 of 2 weken bij moeten komen.

Je kunt jezelf dus wel trainen om meer prikkels aan te kunnen. Je moet het alleen echt heel voorzichtig opbouwen. Begin klein met dingen in huis en breid het daarna uit met activiteiten buitenshuis. Calculeer de terugval in en wees niet teleurgesteld als je behoorlijk moet bijkomen en uitrusten. Kijk wat je ervoor over hebt om iets te kunnen doen.

Ik wil uiteindelijk weer graag eens een weekendje weg kunnen met mijn gezin. Daar heb ik wel wat vermoeidheid en overprikkeling voor over. Toen ik jonger was, was ik veel minder snel overprikkeld dan nu. Dat begint langzaam weer wat te veranderen. Het kan dus wél.

Hoe ga jij om met prikkels? Merk jij verandering in je gevoeligheid? Laat het me hieronder weten!

Bekijk ook mijn weekendvlog van de laatste dagen in mijn eentje:

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!