Innerlijk succes

Wat is het verschil tussen innerlijk en uiterlijk succes? Daar kwam ik dit jaar achter.

Mijn woord voor het jaar 2023 was succes. Ik wilde me graag succesvol voelen in wat ik doe. Zo is mijn boek in 2023 uitgegeven en ik merkte dat veel mensen dat als een groot succes zagen. Het schrijven zelf ging heel erg vanzelf en daarom vond ik het niet een grote prestatie, maar anderen vonden dat wel bleek. Zelf voelde ik me vooral succesvol toen ik vrijwilligerswerk buitenshuis deed bij Ixta Noa als ervaringsdeskundige. Bovenstaande voorbeelden zie ik als uiterlijk succes. Uiteindelijk bleek dit succes heel tijdelijk, want ik heb maar tientallen boeken verkocht en ik moest stoppen als vrijwilliger, omdat ik burnoutverschijnselen kreeg.

Eerder dit jaar ging ik al bij mezelf na: hoe ervaar ik nu al succes in mijn leven? Dit trucje heb ik eerder toegepast toen ik veel alleen thuis zat en me eenzaam voelde. Ik vroeg mezelf toen af: hoe heb ik nu al mensen in mijn leven? Ik ging meer mensen groeten op straat en maakte een praatje bij de kassa in de supermarkt. Nu wilde ik ook alvast nagaan hoe ik nu al succesvol ben.

Wat meteen opkwam was het gevoel dat ik geleerd heb om goed om te gaan met mijn psychische klachten. Ik schrik niet meer zo van negatieve emoties en weet dat ze altijd weer overgaan. Ik laat ze gewoon bestaan en probeer tegelijkertijd te focussen op dingen die wel goed gaan of fijn zijn. Ik vind dat ik hierin behoorlijk succesvol ben, als ik het vergelijk met 10 jaar geleden bijvoorbeeld. Dit vind ik een voorbeeld van innerlijk succes: goed kunnen omgaan met je binnenwereld.

Dit soort succes zie je misschien niet direct aan de buitenkant en het is ook niet meteen duidelijk wat anderen eraan hebben, maar innerlijk succes neem je voor altijd met je mee en kan niemand je meer afnemen. Je leert steeds beter met jezelf te leven en kunt er daardoor ook meer voor anderen zijn, hoewel het voor mij niet betekent dat ik nu wel buitenshuis kan werken.

Andere vormen van innerlijk succes zijn ook de dingen die je makkelijk vindt om te doen en waarvan anderen vinden dat je het goed kunt. Ik schrijf makkelijk en vind het fijn om te filosoferen over dingen, zoals je op deze blog kunt zien en in mijn boek. Anderen vinden mij hierin succesvol, ook al is het voor mijn nogal vanzelfsprekend. Wat kun jij goed en doe je vanzelfsprekend? Wat heb jij innerlijk al helemaal onder de knie? Jouw innerlijke verworvenheden kan ook niemand meer van je afnemen en zijn duurzamer dan uiterlijke successen. Het maakt je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen en geeft je iets om trots op te zijn.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!