Waarom je je (negatieve) emoties kunt vertrouwen.
Als je negatieve emoties als angst, boosheid, verdriet of depressie ervaart, wil je er het liefste zo snel mogelijk vanaf en is je eerste neiging om de emotie weg te drukken. Je hebt echter niet voor niets deze gevoelens. Het zijn belangrijke signalen, dat er iets moet gebeuren, zodat je je daarna weer beter voelt.
Negatieve emoties zijn te vergelijken met pijnsignalen in het lichaam. Zoals pijn aangeeft, dat er iets mis is in je lichaam, geven negatieve emoties aan, dat er niet aan een belangrijke emotionele behoefte wordt voldaan. Daarom kun je je emoties altijd vertrouwen.
Als je je fijn en positief voelt, worden al jouw emotionele behoeften vervuld op dat moment. Als je je niet jezelf of negatief voelt, moet je in actie komen om één of meer van je behoeftes te vervullen. Wat bedekt jouw depressie, boosheid of angst? Hoe kun je een klein stapje in de richting doen van het positieve verlangen dat eronder zit?
Je kunt je negatieve gevoelens benaderen alsof het kinderen zijn, die niet goed weten hoe ze hun verlangen kunnen uitdrukken. Vraag de negatieve emotie: wat vertel jij me, dat ik nu nodig heb? Wees daarna creatief en bedenk een klein stapje in de goede richting.
Bijvoorbeeld: ik vind januari de minst leuke maand van het jaar. Het is donker en je hebt geen feestdagen om naar uit te kijken. Daarom probeer ik wat vaker met vrienden en familie af te spreken en een leuk creatief project te bedenken. Zo vorm ik de somberheid, die over januari heen kan hangen, om naar iets om naar uit te kijken. Als je toch een goed voornemen wilt hebben, probeer dan dit jaar eens naar je emoties te luisteren en te ontrafelen wat ze jou vertellen.