Mindful leven en weerstand loslaten

Na jaren last gehad te hebben van terugkerende depressies en chronische vermoeidheid heb ik geleerd om mindful te leven en weerstand los te laten.

Mindful leven en weerstand loslaten

Als je mijn boek Dit is niet wie ik ben hebt gelezen, weet je dat ik al vanaf heel jong last heb gehad van terugkerende depressies. Later kwam daar ook nog chronische vermoeidheid bij door constante overprikkeling, omdat we niet wisten dat ik autisme had. Als je depressief bent is alles moeilijk: opstaan, douchen, het huishouden doen, laat staan dingen buitenshuis doen. Je eerste reactie op negatieve emoties en gedachten is meestal weerstand: dit wil ik niet! Dit kan ik niet aan! Het is te veel! Als je zo bezig bent met je weerstand ben je niet in het moment. Je wilt uit het moment springen en de situatie nu veranderen.

Ik kan het wél!

Op een dag werd ik weer heel depressief wakker. Hoewel het gelukt was om op te staan en mijn zoon naar school te brengen, dacht ik nog steeds aldoor: dit kan ik niet aan! Ik heb hulp van iemand anders nodig! Toen kwam er opeens een nieuwe gedachte in mij op: ik leef al jaren met deze negatieve gedachten en toch ben ik er nog steeds. Ik kan het dus wél aan! Meteen was ik absoluut in het moment. En weet je wat? Die negatieve emoties waren meteen een stuk beter te handelen.

Mindulness

Daar gaat mindfulness over: je niet verzetten tegen gedachten, gevoelens of emoties die je vanbinnen ervaart of van buiten opgedrongen krijgt. Je accepteert wat er nu is, of dat nu een prettige situatie is of een vervelende. Je kunt het aan, want jij bent sterker dan je gedachten. Alles is ook altijd van voorbijgaande aard. Je hoeft er niet bij na te denken hoe lang een situatie nog gaat duren, ze gaat vanzelf voorbij.

Tijdens het lezen van Mindful met Happinez dit weekend bekroop mij de gedachte dat ik al heel ver ben in het mindful zijn. Een paar weken geleden ging de motor van onze auto stuk en hadden we niet direct geld om ‘m te laten repareren. Ik reageerde heel kalm, ook al was de auto heel belangrijk voor ons. Ik stond er zelf van te kijken hoe kalm ik was. Uiteindelijk hebben mijn man en ik samen gebrainstormd en zijn we tot de conclusie gekomen dat het beter was om een elektrische fiets te kopen. Zo komt er altijd wel een oplossing heb ik geleerd.

Vorige week had ik een andere situatie. Ik had wel 3 dagen hoofdpijn. Paracetamol hielp niet, dus die heb ik verder maar niet geslikt. Ik weet als ik zulke hoofdpijn heb dat het meestal een dag of 2 gaat duren. Nu duurde het dus nog langer, maar ik accepteerde het gewoon hoe het was. Ik deed rustig aan en heb veel gelezen en gewandeld, zoals je in mijn vlog van vorige week kunt zien.

Geen weerstand meer

Als je weerstand wegvalt, valt er ook een hele last van je af. Daar schreef ik al eerder deze blog over. Nu klinkt het alsof ik dat van de ene op de andere dag kon, maar het was een oefening. Elk moment kun je oefenen door te proberen je aandacht in het nu te houden. Elke dag mediteren helpt mij enorm om dit te kunnen. Heb je wat meer ondersteuning nodig, dan zou je ook eens een mindfulness cursus kunnen proberen. Ik heb er meerdere uitgeprobeerd en je steekt er altijd iets van op. Verder blijft het iedere dag stilstaan bij het moment en blijven oefenen.

Probeer jij ook mindful te leven? Wat levert dat jou op? Laat het me hieronder weten!

Bekijk ook eens:

2 Comments

  1. Yvette

    Beantwoorden

    Ik voel ook die weerstand als ik depressief od zwaar overprikkeld ben. Dan wordt ik gewoon heel kwaad. En normaal wordt ik niet zo snel kwaad maar ik ben dan gewoon woest. Slaat wel naar binnen dus niemand heeft er last van behalve ik. Ik weet ook dat het niet nuttig is. En ook dat die knop dan om moet. Vaak pak ik dan een boek of wat creatiefs er bij. Soms kan ik niks gewoon alleen zitten en dan ga ik malen en piekeren. Misschien is een meditatie dan wel een goed idee.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!