Review + Giveaway van Ik ben onzichtbaar ziek

Ik ontving het boek Ik ben onzichtbaar ziek van Ilona van Royen en vond het heel herkenbaar. In het boek zitten veel praktische tips voor mensen die chronische pijn- of vermoeidheidsklachten ervaren.

Ilona schrijft in het eerste deel van haar boek dat ze vanaf haar vijftiende jarenlang last heeft van ernstige pijn- en vermoeidheidsklachten. Na ontelbare doktersbezoeken komt er eindelijk uit dat ze chronisch de ziekte van Lyme heeft. Tijdens haar ziekte heeft ze heel goed geleerd hoe ze fysiek, mentaal en emotioneel voor zichzelf kan zorgen en ze deelt al haar tips in het tweede deel van het boek.

Hoewel mijn chronische vermoeidheidsklachten een andere oorzaak hebben, namelijk autisme, vond ik dit boek heel herkenbaar. Ik herken het dat de huisarts en andere hulpverleners niet kunnen achterhalen waar de chronische klachten vandaan komen en je daardoor niet serieus nemen. Ook herken ik het dat je leert de kleine dingen van het leven extra te waarderen, omdat niets meer vanzelfsprekend is.

De tips die Ilona geeft zijn direct praktisch toepasbaar in je leven, ook als je nog steeds klachten hebt. Ze legt de nadruk op mindfulness en je eigen lichaam leren vertrouwen, wat voor mij ook zeer belangrijk is geweest. Wat een absolute meerwaarde van dit boek is dat ze ook aandacht besteed aan hoe het voor je omgeving is als je chronisch ziek bent. Dit kan een enorme impact hebben op het hele gezin.

Tijdens haar ziekteperiode lukt het Ilona voor een groot deel om wel te blijven werken. Dit vond ik heel erg knap! Mij lukte dat niet, maar ik had wel een zoon in de basisschoolleeftijd om voor te zorgen. Uit haar ervaringsverhaal, net als uit mijn eigen verhaal in Dit is niet wie ik ben – Wat mijn depressies mij leerden blijkt wel weer dat een chronische ziekte hebben een meer dan fulltimebaan is naast alles wat je daarnaast nog doet, zoals jezelf of je gezin verzorgen, werken of naar sociale bijeenkomsten gaan.

Dit boek is echt een mustread voor iedereen die chronische pijn- of vermoeidheidsklachten ervaart. Daarom geef ik nu een exemplaar van Ik ben chronisch ziek aan iemand die hieronder een reactie plaatst. Je mag ook meedoen voor iemand in je omgeving die dit boek goed kan gebruiken. Ik trek vrijdag 26 april 2024 een winnaar en mail dan direct diegene. Laat hieronder je reactie achter als je wilt meedoen aan de giveaway!

Ben jij chronisch ziek? Dan is het boek Medicine Woman van Lucy H. Pearce ook een aanrader. Lees mijn blog over dit boek hier.

9 Comments

 1. Emily

  Beantwoorden

  Ik doe heel graag mee. Zelf heb ik ook chronische lyme en mijn verhaal is vergelijkbaar met dat van de schrijfster. Ik ben erg benieuwd. Wat vond je van de tips in het boek?

 2. Denise

  Beantwoorden

  Ik zou graag mee willen doen! Ik denk dat ik hier veel lessen uit kan halen die ik tijdens mijn werk in de zorg kan toepassen.

  • Deborah Recinos

   Beantwoorden

   Ik zou het boek heel graag willen winnen om twee redenen. Voor mijzelf ik ben chronisch ziek, reuma, syndroom van Sjögren en de ziekte van Morbihan en astma. Daarna zou ik het boek dolgraag willen doorgeven aan mijn overbuurvrouw waar sinds kort MS is vastgesteld. Allebei zijn wij jonge vrouwen van in de veertig jaar. Moeder van kinderen en in haar geval nog hele jonge kinderen. Wij kunnen best goed praktische tips gebruiken, het altijd fijn om te lezen hoe iemand anders de zaken aanpakt. Je steekt er altijd wat van op.

 3. Pingback: Check & Mate en Tante Betsy - Geeske Hogenhuis

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!