Ik las Overprikkeld brein van Charlotte Labee om meer te leren over overprikkeling en wat je ertegen kunt doen. Labee stelt een holistische aanpak voor.

Sinds 2 maanden weet ik dat ik autisme heb. Ik heb mijn hele leven al last van overprikkeling. Vroeger als kind kon ik er nog wel goed mee omgaan, maar vanaf mijn 21ste werd de overprikkeling zo erg dat het op een depressie leek die maar niet leek over te gaan. In deze blog beschrijf ik hoe overprikkeling voor mij voelt.
Waarom zijn we zo overprikkeld?
Vanwege mijn eigen ervaringen las ik het boek Overprikkeld brein van Charlotte Labee, dat al een tijdje op mijn leeslijst stond. In het boek gaat het vooral om waarom we tegenwoordig zo vaak overprikkeld zijn, wat onderbouwd wordt met de nieuwste wetenschappelijke en spirituele inzichten. We worden omringt door enorm veel prikkels en afleiding. De technologie is vooruit gegaan, maar ons brein leeft nog in de primitieve tijd. We kunnen gewoonweg de prikkels niet bijhouden. Dit geldt natuurlijk helemaal voor mensen die neurodivergent zijn, omdat je breinfilter dan dunner is dan normaal en je meer prikkels per dag binnenkrijgt.
Wat de overprikkeling verergert is angst. Dit heb ik zelf ook ervaren. Als ik ergens tegenop zie – angst – of als ik er juist enorm naar uitkijk – opwinding – dan raak ik tijdens de activiteit zelf eerder overprikkeld. Dit overkwam mij nog vorige week tijdens Zomerfolk. Ik vond het spannend om in mijn eentje naar een festival te gaan en had ik ook heel erg naar uit gekeken. Het gevolg was dat ik na 2 uren eigenlijk al overprikkeld was.
Wat is de oplossing?
Ik las Overprikkeld brein vooral ook om te kijken of er nog nieuwe bruikbare tips in stonden om overprikkeling te voorkomen en als het al gebeurd is te verhelpen. Helaas staat er in dit boek geen praktische, hapklare oplossing. Je zult het toch holistisch aan moeten pakken. Alles in je lichaam en geest staat in verbinding met elkaar en heeft invloed op je brein. Wat je denkt, wat je eet, hoe je beweegt en wat je voelt. Om een gezond brein te hebben moet je een algehele gezonde levensstijl hebben.
Charlotte Labee noemt heel wat dingen die je kunt doen om gezond te blijven en pleit ervoor het holistisch aan te pakken. Gezond eten – veel groente, fruit en vezels – en voldoende bewegen in de natuur zijn belangrijk. Dit is iets waar ik zelf ook veel aandacht aan besteed. Ik voel me minder snel overprikkeld nu ik voor het grootste gedeelte vegan eet. Daarnaast wandel ik elke dag en probeer ik ook elke dag te mediteren. Labee pleit ook voor een leven dat zo mindful mogelijk is.
Toch had ik graag gewild dat er meer korte, praktische tips in stonden voor als je bijvoorbeeld al overprikkeld bent. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar als de overprikkeling je overkomt, wat kun je dan het beste doen? Voor mij helpt het alleen dat ik zo snel mogelijk in een donkere, stille kamer ga liggen en zo mogelijk ga slapen. Dat blijkt voor mij het beste te zijn om te ontprikkelen.
Wat helpt jou het meeste om overprikkeling te voorkomen en te genezen? Laat het hieronder weten!