Waarom ervaar je negatieve emoties?

Waarom ervaar je negatieve emoties en gedachten en wat kunnen ze je leren over jezelf?

Toen mijn zoon in zijn ik-ben-twee-en-ik-zeg-nee-fase zat, kon hij heel erg boos en gefrustreerd worden als iets niet ging zoals hij het graag wilde. Een legoblokje paste niet op het andere, hij kreeg het poppetje niet uit de auto of het mondstuk paste niet op het fluitstuk dat mijn vader voor hem had gemaakt. Meestal volgde er dan een enorme driftbui. Ik bleef met mijn zoon praten en vertelde keer op keer dat hij z’n woorden moest gebruiken om uit te leggen wat hij wilde. Zodra hij mij duidelijk kon maken waar het precies om ging en we konden overleggen hoe we het anders voor elkaar konden krijgen, kalmeerde hij.

Onze negatieve emoties en gedachten zijn als kleine kinderen, die vanuit hun frustratie alleen maar om aandacht kunnen schreeuwen. Hoe langer je het negeert, hoe harder schreeuwen je gevoelens. Ik bedacht dat ik hetzelfde principe kon toepassen op mijn negatieve emoties als ik bij mijn zoon deed. Ik ging mijn negatieve ervaringen vragen wat ze nodig hadden van mij. Ik legde mijn hand op de plaats waar ik pijn, verdriet of boosheid voelde en vroeg het gevoel wat het nodig had. Verrassend genoeg kwam er vaak uit dat ik behoefte had aan contact met iemand, aan een knuffel van mijn man of aan een appje sturen naar een vriendin.

Ik ging dit trucje ook toepassen op mijn negatieve gedachten zoals ‘ik voel me nutteloos’ en ‘ik voel me zo alleen’. Voor het gevoel van zinloosheid ging ik op zoek naar alles wat ik op een dag deed, dat nuttig was: ontbijt maken, boodschappen doen, mijn zoon naar school brengen. Voor de gedachte aan eenzaamheid ging ik naar buiten en keek naar iedereen die ik passeerde op straat of in de supermarkt: ‘zie je wel, je bent niet alleen.’ Ik hoefde niet te praten met iedereen, maar het maakte wel dat ik me minder alleen voelde. Beetje bij beetje voelde ik me een stuk beter over mijn hele leven.

Wil jij er ook graag achter komen welke behoeften je negatieve emoties en gedachten verbergen? Dan kun je deze meditatie doen.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!