Wanneer wordt positiviteit ‘toxic’?

Proberen positief te blijven is belangrijk als je last hebt van psychische klachten, maar wanneer wordt positiviteit ‘toxic’?

Als je last hebt van een depressie voelt het alsof je verdwijnt in een giftige poel van donkere gedachten aan zinloosheid en de dood. Het lijkt alsof je steeds verder naar beneden wordt getrokken door die sombere draaikolk aan negatieve gedachten en emoties. De oplossing is vaak om toch te proberen positief te blijven en het licht te blijven zien aan het einde van de tunnel, maar hoe doe je dat?

Veel naasten van mensen, die depressie ervaren, proberen het makkelijker te maken voor degene met sombere gedachten, door dingen te zeggen zoals: “Je hebt zoveel om voor te leven en dankbaar voor te zijn. Focus daarop.” of “Kijk, de zon schijnt vandaag, daardoor voel je je toch wel iets beter?”

Hoe goed bedoeld deze suggesties ook zijn, ze helpen vaak niet. Zulke positiviteit kan er zelfs voor zorgen dat je dieper in je put kruipt, omdat je je nu ook al schuldig voelt over je negatieve gedachten en emoties. Als dat het geval is wordt deze vorm van positiviteit ‘toxic’ genoemd.

Toch is het belangrijk om lichtpuntjes te blijven zien in je situatie, hoe moeilijk dit ook is. Het kan alleen niet van buitenaf aangedragen worden. Je moet zelf die negatieve gedachten en emoties laten voor wat ze zijn en je aandacht richten op positievere momentjes. Dit doe je bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: “Ik ben niet mijn negatieve gedachten en emoties.” Hoe vaker je dit tegen jezelf zegt, hoe meer ruimte er komt tussen jou en de donkere put.

Zodra er wat meer ruimte is in je hoofd, kun je voorzichtig proberen je focus te verleggen naar kleine, mooie momentjes, bijvoorbeeld een lekker kopje thee, je huisdier die bij je zit, de zonnestralen door de bomen of het feit dat je rustig op de bank kunt zitten. Deze verandering moet van binnenuit komen en kan niet door iemand anders geforceerd worden.

Steeds kleine stapjes blijven zetten in de richting van meer positieve gedachten is wat je helpt je depressie de baas te worden, maar je zult het zelf moeten doen. Als je hiermee begint te oefenen, probeer dan hele kleine dingetjes te vinden, die je een iets lichter gevoel geven. Je wilt het gevoel bereiken dat je je iets meer opgelucht voelt, in plaats van dat je direct naar het gevoel van ultieme dankbaarheid gaat. Dat is een te grote stap. Welke momentjes geven jou een iets beter gevoel? Hoe meer je daarop focust hoe beter je je gaat voelen.

Wil je hier meer mee oefenen? We gaan er uitgebreid op in in de ‘Praktische gids om je depressie de baas te worden’, die je hier vindt:

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!