Veerkracht is het vermogen om te herstellen van tegenslagen en teleurstellingen.
Een paar weken geleden had ik te maken met een enorme tegenslag en teleurstelling. Ik heb deze zomer een paar maanden vrijwilligerswerk gedaan bij Ixta Noa en had het erg naar mijn zin daar. Ik hielp koffie en thee te schenken en mensen met een psychische kwetsbaarheid te verwelkomen in het inloophuis. Ik voelde enorm veel voldoening in dit werk, maar het kostte me ook veel energie. Sociale situaties vragen altijd veel van mij. Ik moet overal bewust bij nadenken: hoe zit iedereen erbij? Wat is mijn mening over het onderwerp medicatie of therapie? Moet ik ingrijpen en iets zeggen als iemand zich erg negatief uitlaat over anderen?
Ik dacht dat het wel ging en dat ik het aankon, maar toch stortte ik eind september ineens in. Mijn energie was geheel op en ik kon even helemaal niets meer, behalve op de bank zitten en veel slapen. Wat een tegenslag! Ik dacht eerst nog: ik kom even een weekje bij en dan kan ik wel weer door, maar helaas, de uitputting en overprikkeling bleven hardnekkig hangen en ik moest het werk voor onbepaalde tijd afzeggen. Inmiddels heb ik besloten dat vrijwilligerswerk toch te zwaar is voor mij. Wat een teleurstelling!
Kort voor mijn inzinking had ik het met iemand over veerkracht en wat dat betekent. Zij vond dat je veerkracht liet zien als je door iets moeilijks heengegaan was en er nu weer helemaal bovenop was gekomen. Maar ik vind iemand veerkrachtig op het moment dat je actief omgaat met tegenslag of teleurstelling. Hoe reageer je erop? Geef je jezelf op de kop dat je (weer) een terugval hebt of zet je je kop ervoor en zorg je goed voor jezelf terwijl je aan het herstellen bent? Hoe reageer je naar anderen toe? Veerkracht is een actief proces van omgaan met je problemen op het moment dat ze voorkomen.
Een van de voordelen van tegenslagen, vooral als ze telkens in dezelfde vorm komen, is dat je veerkracht steeds meer vergroot. De hersteltijd na elke tegenslag wordt misschien niet verkort, maar je weet steeds meer hoe je om kunt gaan met je terugval. Je weet steeds beter wat je nodig hebt om te herstellen en kunt er steeds meer op vertrouwen dat je er wel weer uit komt en er misschien zelfs sterker uitkomt. Herstel is zelden een lineair proces. Het gaat altijd met ups en downs, waardoor je steeds iets meer leert over jezelf.
Zo weet ik dat ik vooral veel rust en slaap nodig heb als ik een terugval heb. Ik heb ook veel tijd alleen nodig en kan geen sociale afspraken nakomen als mijn chronische vermoeidheid in alle hevigheid weer terug is. Zodra de eerste creatieve ideeën voor blogs, journals of video’s weer opkomen weet ik dat ik voldoende hersteld ben om weer wat dingen buitenshuis te gaan doen.
Hoe is dat voor jou? Weet jij wat jij nodig hebt om te herstellen na een tegenslag? Laat het me hieronder weten.