Wat leer je van psychische klachten?

Wat leer je van je psychische klachten? Zulke klachten voelen vaak zinloos, maar je kunt er altijd iets waardevols uit halen

Als je psychische klachten ervaart, zoals depressie of angst, voelt dit vaak heel zinloos. Waarom lijd je aan zware of opdringerige gedachten? Je kunt er geen betekenis in vinden, het voelt alleen maar moeilijk en onnodig. Al gauw ga je dan denken dat jij moeilijk, zinloos of zwaar bent. Je identificeert je volledig met je depressie of angst, maar jij bent niet je klachten.

Jij kunt ervoor kiezen om een andere betekenis te geven aan je lijden door je af te vragen wat je ervan leert. Alles wat je in je leven leert, neem je namelijk altijd met je mee als hard gewonnen wijsheid. Ervaring is wat je krijgt, nadat je het ‘t meeste nodig had. Dus wat heb je van je grootste uitdaging geleerd?

Mijn depressie draaide vooral om het gevoel anders te zijn dan de mensen om mij heen. Dat dit nergens op gebaseerd was, maakte voor mijn sombere hoofd niet uit. Ik had ontzettend veel last van dat gevoel en probeerde tijdens mijn jeugd en puberteit vooral ‘normaal’ te zijn en te voldoen aan de verwachtingen van ‘de maatschappij’. Dat kon natuurlijk niet lang goed gaan.

Toen ik op mijn 27e met een burn-out thuis kwam te zitten, besloot ik om uit te vinden, wat ik nou zelf wilde in het leven, want ‘de maatschappij’ volgen had me niets opgeleverd. Ik voelde me steeds verder van mezelf wegdrijven. De weg terug was lang en ging met vallen en opstaan.

Mijn intuïtie stuurde me steevast een heel andere weg op, dan die ik gewend was van mensen om me heen. In mijn hoofd leverde dat steeds conflicten op, omdat ik nog zo geprogrammeerd was om te doen, wat er van mij verwacht werd. Mijn intuïtie bleef voet bij stuk houden en fluisteren welke weg voor mij persoonlijk de beste zou zijn.

Vaak viel ik weer in het gat van de depressie, omdat ik dacht dat ik helemaal de verkeerde kant op ging, maar beetje bij beetje begon ik ook weer te vertrouwen op mijn intuïtie. Volgen wat goed voelde, leverde me steeds een klein beetje meer geluk op, totdat ik vrij was van depressie en me realiseerde, dat ik mijn depressie niet ben. Mijn gedachten nemen alleen af en toe een loopje met mij.

Achteraf kan ik zeggen dat ik heel veel geleerd heb van mijn depressie: doorzettingsvermogen, veerkracht en meer vertrouwen in mezelf. Dat neem ik voor altijd met me mee en wens ik ook voor jou. Het maakt niet uit hoe vaak je weer in een gat valt, als je maar elke keer weer opstaat en doorgaat. Je bent er nog steeds, dus goed gedaan!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!