Zie binnenzijde van Merel Morre

Merel Morre heeft een dichtbundel geschreven over het ervaren van psychische klachten. Haar woorden zijn kwetsbaar en krachtig tegelijk.

Review van Zie binnenzijde van Merel Morre door Geeske Hogenhuis.

Ik volg Merel Morre al heel lang via instagram en heb ook al eens een dichtbundel van haar gelezen. Merel kan met weinig woorden heel veel zeggen en oproepen. Ik wist daarom dat ik zeker de nieuwste dichtbundel Zie binnenzijde wilde lezen, omdat deze specifiek gaat over hoe het is om een psychische kwetsbaarheid te hebben.

Psychische kwetsbaarheid

Merel heeft zelf te maken gehad met psychische klachten en heeft veel mensen gesproken die daar ook ervaring mee hebben. Zelf ben ik behoorlijk neurodivergent: ik heb autisme en heb ook last gehad van terugkerende depressies en naar psychose neigende gedachten. Ik kon me dus heel goed inleven in de gedichten.

Eén van de moeilijkste dingen van het hebben van psychische klachten is dat het zich in je eigen hoofd afspeelt. Je kunt er niet voor wegvluchten. Daarnaast is het voor mij vaak zo dat ik niet meer uit mijn woorden kom en niet adequaat om hulp kan roepen als ik te zeer overprikkeld ben.

Gedichten uit Zie binnenzijde van Merel Morre.

Krachtige taal

Daarom vind ik het zo knap hoe Merel Morre woorden geeft aan wat er rondcirkelt in je hoofd als je negatieve gedachten hebt. Ze gebruikt taal op een hele originele en indringende manier. Zo wordt haar poëzie kwetsbaar en krachtig tegelijk. De situaties zijn heel herkenbaar voor mij, hoewel ze vaak niet benoemt over welke klachten het gaat.

Als je zelf een psychische kwetsbaarheid hebt of je hebt iemand in je omgeving die hier mee te maken heeft, is deze dichtbundel echt een aanrader. Je kunt er troost uit putten en je steun mee aangeven aan je dierbaren die het misschien heel moeilijk hebben. Soms is het heel moeilijk om psychische klachten te delen met anderen en is het moeilijk om je steun uit te spreken. Als je deze dichtbundel geeft, kan de kwetsbare persoon zelf hier troost uit putten. Ik raad deze gedichten van harte aan!

Lees jij wel eens poëzie? En hoe ervaar je dat dan? Laat het me hieronder weten!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!