3 Dingen die ik anders doe

Er zijn 3 dingen die ik niet meer doe: buitenshuis (vrijwilligers)werk doen, zelf autorijden en op vakantie gaan. De meeste mensen vinden dit heel raar. Lees vandaag waarom ik dit anders doe.

Deze maand kreeg ik eindelijk het verlossende woord: ik heb autisme. Dat betekent voor mij dat ik heel snel overprikkeld raak in situaties waar veel lawaai en mensen zijn. Het kostte me jaren om erachter te komen dat mijn hersenen anders reageren op prikkels en het was een lang proces om uit te vinden wat ik beter wel of niet kan doen. Daardoor doe ik een aantal dingen niet meer die voor heel veel mensen juist heel belangrijk zijn. Ik stuit daarom vaak op onbegrip, maar ik heb goede redenen waarom ik de volgende dingen anders doe.

1. Ik werk thuis

Al op mijn 27e nam ik ontslag als docent Frans op een middelbare school. Ik kon de werkdruk en het lawaai dat alle leerlingen maakten totaal niet aan. Vrij kort daarna was ik zwanger en besloot ik om thuisblijfmoeder te worden. Daarnaast heb ik altijd wel iets gedaan: Franse les vanuit huis geven, sieraden maken en bloggen.

Vorig jaar ging het heel goed met me en had ik veel energie. Daarom besloot ik vrijwilligerswerk uit te gaan proberen bij een inloophuis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hoewel ik veel herkenning vond en het heel fijn vond om in een team te werken, kon ik de prikkels van naar de locatie reizen in de bus en de hele dag gesprekken voeren niet aan. Ik moest ermee stoppen, omdat ik steeds meer burnoutklachten kreeg.

Nu heb ik besloten dat ik me blijf richten op mijn blog en mijn Etsyshop. Het geeft me dagelijks een doel. ‘s Ochtends doe ik eerst het huishouden, wat ik ook als werk beschouw trouwens, en daarna werk ik aan mijn website, youtubekanaal of maak ik dingen voor mijn shop. ‘s Middags rust ik uit met een boek op een youtubefilmpje. Dit werkt heel goed voor mij.

2. Ik ga met het openbaar vervoer

Op mijn 20e haalde ik mijn rijbewijs, nadat ik 3 keer gezakt was voor het examen. Ik heb autorijden nooit leuk gevonden en deed het vooral, omdat iedereen zijn rijbewijs haalde rond die leeftijd. Ik had ook weinig geluk met mijn rij-instructeur die een echte macho was, terwijl ik bibberend achter het stuur zat. Toen ik eindelijk het papiertje gehaald had, reed ik bijna nooit, omdat we ook geen auto hadden.

Later reed ik wel eens naar een vriendin of mijn ouders, maar het probleem was dat ik heel gespannen achter het stuur zat. Heen ging nog wel, maar als ik dan een paar uur gepraat had, wat mij ook energie kost, was ik vaak zo moe dat ik niet meer scherp kon zijn achter het stuur. Ik heb veel bijna-fatale foutjes gemaakt als ik terugreed.

Daarom heb ik een aantal jaar geleden besloten dat ik alleen nog met het openbaar vervoer ga of op de fiets. Ik heb een vouwfietsje aangeschaft, wat mij een gevoel van vrijheid geeft. Ik kan zo overal komen met de trein en fiets. Als ik een sociale afspraak heb gehad wat veel prikkels opleverde, kan ik bijkomen in de trein. Voor mij is het ideaal.

3. Ik vier vakantie in Tuinesië

Dan het laatste wat ik anders doe, wat de meeste mensen niet snappen: ik ga niet meer mee op vakantie. Als ik het goed begrijp is vakantie voor de meeste mensen heel ontspannend en genieten ze veel van de nieuwe dingen die ze doen, zien en eten. Nu hou ik best van nieuwe dingen ontdekken, maar op vakantiegaan is voor mij altijd heel stressvol geweest. Ik vind een week ook vaak veel te lang.

Als ik in een ander land ben is het het ergste: het klimaat is anders, het eten is anders en het bed ligt anders. Zoveel prikkels die op mij afkomen! Daarbij komt nog het fysieke reizen in de auto of in het vliegtuig. Vaak moet je vroeg opstaan om op tijd bij het vliegveld te zijn. Ik ben al bekaf als ik op het vakantieadres kom!

Daarom heb ik een aantal jaren geleden besloten dat ik niet meer meega op vakantie. Mijn man en zoon houden wel heel erg van reizen, dus die gaan af en toe met z’n tweeën ergens heen. Deze zomer gaan ze naar Italië en blijf ik thuis. Ik kijk er nu al naar uit, want voor mij is dat juist vakantie, dat ik kan doen wat ik zelf wil en geen rekening met anderen hoef te houden. Natuurlijk mis ik mijn gezin wel als ze weg zijn, maar het is ook extra leuk als ze weer thuiskomen. Ik ‘reis’ al genoeg als ik een goed boek lees of kijk naar National Geographic.

Doe jij ook dingen anders dan de meeste mensen? Wat vinden anderen daarvan? Laat het me hieronder weten!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!