Hoe bevalt het om vegan te eten?

Ik eet nu meer dan een maand vegan en vertel in deze blog hoe het bevalt en welke veranderingen ik opmerkte.

Eind maart schreef ik dat ik vegan ging en sindsdien heb ik gezocht naar plantaardige alternatieven voor zuivel en kaas. Na een paar dagen voelde ik me al een stuk energieker. Of dat kwam door het vegan eten of door de multivitamine die ik tegelijkertijd ook begon te nemen weet ik niet. Ik wilde in ieder geval al heel lang stoppen met het eten en gebruiken van dierlijke producten, dus het voelde goed om dit eindelijk voor mezelf te doen.

Intuïtief eten

Na een maand vegan eten ben ik een beetje afgevallen. Ik had ook wat overgewicht dus er kon best wat af. Sinds een aantal jaren eet ik intuïtief, wat betekent dat ik eet als ik honger heb en stop met eten als ik genoeg heb gehad. Dit klinkt simpel, maar voor mij was het heel erg wennen om zo goed naar mijn lichaam te luisteren. Vooral voelen wanneer ik genoeg heb was in het begin moeilijk. Op dezelfde tijd dat ik begon met intuïtief eten begon ik ook aan antidepressiva, dus daardoor kwam ik in korte tijd veel aan.

Ik ben erachter gekomen dat mijn lichaam het fijner vindt om elke 2 uren iets (gezonds) te eten, in plaats van alleen 3 grote maaltijden te nemen. Ik zorg tegenwoordig dat ik genoeg fruit, snoepgroente en noten in huis heb. Nu ik vegan eet is het nog belangrijker om ook voor genoeg eiwitten te zorgen. Ik eet sojayoghurt, vleesvervangers, neem havermelk en plantaardige alternatieven voor kaas, maar niet overal zitten evenveel eiwitten in. Dat blijft nog even zoeken.

Darmklachten

Wat ik ook merk is dat mijn darmen meer werk hebben. Soms heb ik wat kramp en voel ik me opgeblazen. Een rondje googelen leert mij dat dit komt doordat ik meer vezels eet, wat op zich natuurlijk gezond is. Ik hoop wel dat mijn buik wat meer tot rust komt als ik wen aan meer vezels eten.

Hoewel ik streef naar helemaal vegan eten, ben ik wel uit eten geweest waarbij ik kaas en zuivel heb gegeten en mijn man heeft ook pannenkoeken gebakken met ei en melk waar ik ook van gegeten heb. Ik leg mezelf niet op dat ik 100% vegan moet eten 100% van de tijd. Ik probeer zo plantaardig mogelijk te leven en doe daar mijn best voor. De wereld is nog niet ingericht op plantaardig eten, dus meer dan mijn best kan ik niet doen.

Eet jij ook vegan of vegetarisch? Hoe bevalt het jou? Laat het me hieronder weten!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!