Hoe voelt overprikkeling?

Hoe voelt overprikkeling voor mij?

Opeens is het op. Geen energie meer, mijn hoofd zit vol. Het voelt dof en pijnlijk achter mijn ogen zonder de scherpte van pijn. Het is een soort fantoompijn, die er niet echt zit. Alle prikkels zijn me teveel. Ik hoor de zonnestralen binnenkomen, ik voel de windvlagen binnendringen, mijn parfum voelt overweldigend. Had ik die geur maar niet opgedaan. Had ik maar eerder rust genomen, maar nu is het te laat. Mijn hoofd bonst en de verlammende vermoeidheid valt op mij neer.

Het enige wat helpt, is in een donkere, stille kamer liggen met mijn ogen dicht. Ik heb nu zo min mogelijk prikkels nodig. Het allerfijnste is wel om even te slapen. Dan kunnen mijn hersenen bijkomen. Ik las laatst in de ommetje-app dat je hersenen tijdens de slaap schoongespoeld worden. Misschien dat het daarom zo goed helpt voor mij. Wat ook werkt, is meditatie. Met een rustgevend muziekje op en mijn ogen dicht, hoef ik even helemaal niets.

Wat voor druk – tijdsdruk, prestatiedruk – dan ook levert me direct weer stress op en het gevoel dat mijn hersenen op knappen staan. Gelukkig kan ik altijd terugkeren naar de stilte binnenin mij, rustig in mijn slaapkamer. Het was alweer een halfjaar geleden dat ik me zo overprikkeld voelde, dus ik had gehoopt dat het weg zou blijven, maar ik weet nu hoe ik ermee om moet gaan. De komende week doe ik het rustig aan en leg ik mezelf zo weinig mogelijk druk op.

Hoe ga jij om met overprikkeling?

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!