Ik ga vegan!

Na het zien van een aantal documentaires over de vlees- en zuivelindustrie afgelopen week heb ik besloten dat ik zoveel mogelijk vegan ga leven.

Afgelopen zondag had ik een high tea bij het bakkerijmuseum in Middelstum. Hartstikke leuk en lekker natuurlijk en het zat er ook heel gezellig in de ouderwetse zaal. Ik had alleen niet van tevoren aangegeven dat ik graag vegetarisch wilde eten. Ik eet al ongeveer 10 jaar vegetarisch, maar at tot nu toe af en toe vlees als ik bij anderen was, omdat ik niet lastig wilde zijn. Zondag dacht ik opeens: waarom durf ik niet voor mezelf te vragen dat ik graag anders wil eten?

Afgelopen week zagen we een aantal documentaires, zoals You Are What You Eat en Live To 100 op Netflix en de Keuringsdienst Van Waarde over eieren. Je wordt niet blij van wat je ziet van de vlees- en zuivelindustrie en de dieren nog minder. Ook werd duidelijk dat als je duurzaam wilt leven met respect voor de planeet dat minder dierlijke producten eten één van de beste keuzes is. Voor mij werd duidelijk dat ik nu echt wil proberen vegan te gaan leven.

Ik probeerde al eerder naast geen vlees geen zuivel en eieren te eten, maar vond het moeilijk vol te houden, want ik hou van kaas en een zachtgekookt eitje. Toch wil ik nu doorzetten. Deze week deed ik boodschappen en kwam ik erachter dat het best moeilijk is om 100% vegan te eten. In veel producten zit toch ei of zuivel verborgen. Maar het gaat om mijn intentie: minder dierlijke producten eten.

Je kunt beginnen met plantaardige alternatieven te nemen in plaats van zuivel. Zo probeerde ik plantaardige kaas uit (best lekker), vegan mayonaise (ook smaakvol) en havermelk (mijn favoriet van alle zuivelalternatieven). Vanavond ga ik koken met plantaardige crème fraîche, waar ik heel benieuwd naar ben. Morgen ben ik van plan pasta te koken met vegan zelfgemaakte pesto.

Elke kleine keuze die je maakt heeft al impact, geloof ik. Daarom verwacht ik niet van mezelf dat ik nu nooit meer dierlijke producten eet en kan ik me best voorstellen dat ik eens een pizza met kaas bestel in een restaurant. Het gaat om het grotere plaatje van duurzamer leven met respect voor de planeet. Ik ben benieuwd wat voor nieuwe recepten ik nog ga ontdekken op dit avontuur!

Eet jij vlees of vis? Zuivel of eieren? Waarom wel of niet? Laat het me hieronder weten!

7 Comments

 1. Beantwoorden

  Ik doe ook al jaren hetzelfde. Vegan is idd lastig, maar kaas uitfaseren is me bijna gelukt 😄 ik eet het nog maar zelden. En het gaat er inderdaad niet om dat je 100% all the time vegan leeft, alles wat je doet is meegenomen. Topper ben je.

 2. Gijs

  Beantwoorden

  Wij eten al jaren Vegan
  Om drie redenen
  1 dierenleed
  2 klimaat
  3 gezondheid

  Hoe wij als mensen om gaan met andere wezens is niet ethisch te verantwoorden.
  In een ongelooflijk korte tijd dieren vetmesten in vreselijke omstandigheden is nooit te rechtvaardigen. Elk dier heeft recht op een natuurlijk leven en mag daarin niet beperkt worden door de mens.

  Voor het klimaat is de immens grote veestapel totaal buiten proportie wat de aarde kan dragen.

  De grote mate van dierlijke voedsel in ons eetpatroon staat aan de basis van heel veel gezondheidsproblemen.

  Als je het eenmaal ziet en erkent dat je er zelf wat aan kan doen is er geen weg meer terug!

 3. Pingback: Hof van mist en woede en Yellowface lezen - Geeske Hogenhuis

 4. Pingback: Hoe bevalt het om vegan te eten? - Geeske Hogenhuis

 5. Pingback: Vegan chocoladetaart bij TOET - Geeske Hogenhuis

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!