Op je eigen lichaam vertrouwen

Ik las alle boeken van Raynor Winn en werd er weer eens aan herinnerd hoe belangrijk het is om op je eigen lichaam en intuïtie te vertrouwen.

Leer op je eigen lichaam te vertrouwen

Het afgelopen halfjaar las ik Het zoutpad, De wilde stilte en Landlijnen van Raynor Winn. In deze boeken vertelt ze hoe zij en haar man Moth hun huis verliezen en te horen krijgen dat Moth een ernstige hersenziekte heeft. De artsen adviseren Moth om zich niet te veel in te spannen en voorzichtig te doen met traplopen. Raynor en Moth luisteren hier echter niet naar en gaan een langeafstandspad lopen in Zuid-Engeland. In de andere twee delen lopen ze wandelen ze in andere gebieden.

Al wandelende zou je denken dat de gezondheid van Moth achteruit zou gaan en dat ze zich als daklozen steeds slechter zullen voelen, maar het tegendeel is waar. Raynor en haar man beginnen zich steeds meer thuis te voelen in de natuur en Moth kan zich steeds beter bewegen en ervaart steeds minder psychische klachten. Ze bewijzen dat de wetenschap en artsen ook niet alles weten en volgen hun eigen intuïtie en lichaam.

Adviezen

Ook ik heb ontzettend veel adviezen gekregen van psychologen, psychiaters, coaches en artsen om van mijn chronische vermoeidheid en terugkerende depressies af te komen. Ik schreef er ook over in mijn boek Dit is niet wie ik ben. Het overgrote deel van de adviezen werkte bij mij averechts. Mijn depressies bleken een gevolg van chronische overprikkeling. Ik had dus meer rust nodig, terwijl het advies altijd was dat ik meer buitenshuis moest doen.

Toch was ik heel koppig en eigenwijs en bleef ik mijn eigen lichaam en gevoel volgen, ook al twijfelde ik er vaak aan of ik er goed aan deed. Een vriendin van me zei laatst: “Maar waarom twijfel je dan als je het zo sterk voelt in je lichaam?” Omdat ik dus zo vaak andere adviezen heb gekregen en ik overal om me heen zie dat mensen het anders doen dan ik. Mensen slapen minder, lijken overdag minder rust nodig te hebben en doen meer buitenshuis.

Dus ondanks de adviezen bleef ik mijn lichaam vertrouwen en op dit moment kan ik zeggen dat ik een leven heb gecreëerd dat erg goed voor mij en mijn gezin werkt. Daar heb ik jaren keihard voor moeten vechten tegen alle verwachtingen van anderen in! Toch ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want ik voel me nu heel goed en heb veel minder last van vermoeidheid en overprikkeling dan de jaren hiervoor.

Durf jij op je lichaam en intuïtie te vertrouwens ondanks adviezen van anderen die je wat anders zou moeten doen? Laat het me hieronder weten!

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!