Vrijdenker

Waar denk jij aan bij het woord vrijdenker? Ik zag iemand in een tv-programma die zichzelf zo noemde en dat zette mij aan het denken.

‘En, wat doe jij?’ Zoals je misschien weet vind ik dit de meest irritante vraag die je mij kunt stellen, want ik weet nooit een goed antwoord. Ik doe heel veel, maar er is niet echt een ding waarmee ik mij het meeste identificeer, zoals anderen zich identificeren met hun werk: ‘Ik ben politieagent.’ ‘Ik ben verpleegkundige.’ ‘Ik ben administratief medewerker.’ Dat is wat je dagelijks doet, maar is het wie je bént?

Elke keer als iemand mij de vraag stelt wat ik doe probeer ik een ander antwoord te bedenken, maar het voelt gewoon nooit goed. Ik heb enorm veel interesses waar ik elke dag mee bezig ben: bloggen, vloggen, boeken lezen en soms schrijven, artjournalen, sieraden maken, intuïtief tekenen. Ben ik dan alleen een schrijver of een kunstenaar? Het komt nog het meeste in de buurt van waar ik dagelijks mee bezig ben, maar ik verdien er nauwelijks inkomen mee. (Wist je dat ik meer verdien als je een enkele kaart van mij koopt, dan als je een boek van mij koopt?)

Toen zag ik op NPO 1 een deel van de eerste aflevering van ‘Project Rembrandt’ en daarin zag ik een man die een jaar of 60 is en werd aangekondigd als ‘vrijdenker’. Wauw, dat is een mooi beroep, dacht ik! Want het zegt niet iets over wat hij doet, maar meer over wie hij is. Hij is een vrijdenker en is vrij om alles te proberen wat hij wil, waaronder schilderen.

Vrijheid blijkt heel belangrijk te zijn voor mij. Ik heb normaal (vrijwilligers)werk geprobeerd, maar ik hou het niet vol om alleen maar te doen wat anderen van mij verwachten. Ik wil vrij zijn om elke dag te bedenken wat ik nu weer zal creëren. Vandaag is dat een blog, gisteren was dat sieraden maken en morgen heb ik plannen voor een nieuwe video. Ik vind het heerlijk om zo te ‘werken’, maar als ik die dingen niet zou kunnen doen, zou ik wel weer iets anders creatiefs bedenken. Ik wil vrij zijn om mijn creativiteit op welke manier dan ook te uiten.

Als ik jou zou vragen: ‘En, wat doe jij?’, zegt dat dan echt iets over jou? Of is er een betere omschrijving van wie jij diep van binnen bent? Identificeer jij jezelf met je beroep of zou je jezelf ook kunnen identificeren met je kwaliteiten, zoals creativiteit, zorgzaamheid of daadkracht? Hoe zou jij jezelf omschrijven? Laat het me hieronder weten!

Lees hier meer over het boek dat ik schreef en wat ik nog meer voor creatiefs doe.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!