Wat is kairos?

Wat is kairos en hoe kun je het gebruiken in je dagelijkse leven?

Kairos is zielstijd in tegenstelling tot chronos, wat kloktijd is. Afgelopen week leefde ik geheel in kairos, zielstijd, omdat mijn lichaam heel hard rust nodig had. Het is inmiddels vertrouwd voor mij om te leven volgens mijn intuïtie. Ik leef in het moment en focus me steeds maar op een ding tegelijk: opstaan, ontbijten, schoonmaken, het huishouden doen, lezen.

Chronos, oftwel kloktijd is sterk verbonden met presteren en productief zijn. We hebben afspraken en deadlines waar we ons aan moeten houden, denken we. We voelen ons het beste als we productief en aan het werk zijn en meten onze prestaties af aan hoe snel en efficiënt we iets kunnen doen.

We zijn daarom bang als ons lichaam aangeeft, dat het rust nodig heeft. We denken dat dat zou betekenen, dat we niets meer presteren of produceren. Je intuïtie volgen klinkt zweverig en weinig constructief. Toch zul je merken, dat als je je instelt op zielstijd en je intuïtie, je lichaam elk moment aangeeft wat het nodig heeft.

Je intuïtie is juist heel praktisch en het enige wat het je vertelt, dat je moet doen, is goed voor je lichaam zorgen: op tijd eten, drinken, bewegen, naar buiten gaan en slapen. Alles wat zo dringend lijkt in kloktijd en gedaan moet worden, kan morgen ook wel of zelfs in mijn geval een week later wel.

Vorige week had ik mijn boek willen afronden. Er zijn nog een paar kleine dingetjes die ik aan wil passen en daarna kan ik op zoek gaan naar een uitgever. Ik had daarom wat moeite om om te schakelen naar rust nemen en goed voor mezelf zorgen, omdat mijn hoofd zei dat het boek nu af moest. Maar wie staat er naast mij met zijn vinger te wijzen naar zijn horloge? Niemand, behalve ikzelf misschien. Het kostte even moeite om chronos los te laten, maar de rust die kairos mij bracht vorige week was het helemaal waard.

Helemaal weer opgeladen begin ik rustig aan deze nieuwe week, waarin ik misschien wel mijn boek af zal kunnen ronden. Ik probeer zoveel mogelijk in de flow te blijven en mijn lichaam te volgen. De natuur haast zich ook niet, maar krijgt toch alles gedaan.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!