Wat je niet wilt horen bij depressie

“Je moet het zelf doen.” was niet wat ik wilde horen over mijn depressie van mijn intuïtie.

Ik viel in een donker gat zonder bodem en bleef maar vallen. Er was niets of niemand aan wie ik me vast kon houden. Ik wilde hulp, maar een zachte stem diep binnenin mij zei: “Je moet het zelf doen.” Wat dat inhield, begreep ik die eerste keer in de diepe put nog niet. Ik had ook het gevoel, dat ik het niet alleen zou kunnen: uit de depressie klimmen.

De tweede keer dat ik een ernstige depressie doormaakte, kwam de stem weer als een zuchtje verlichting in de duisternis: “Nee, je moet het zelf doen.”

“Als ik hier alleen uit moet komen, is het eerste wat ik doe vragen om een antidepressivum.” dacht ik. Want dat je het zelf moet doen, betekent niet dat je geen hulp mag vragen of aannemen van therapeuten, coaches of medicatie. Het zelf doen, betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen herstelproces. Je volgt je gevoel en vraagt om wat je nodig hebt.

Wat heb jij nodig om je gezond te voelen? Dat zou de vraag moeten zijn, die je jezelf elke dag stelt. Voor mij betekent het, dat ik medicatie nodig heb om me gezond en als mezelf te voelen. Daarnaast heb ik het nodig om elke dag te journalen of iets anders creatiefs te doen, inzichtkaarten te gebruiken en te mediteren. Waar kun jij niet zonder op een dag?

Neem ook je eigen herstelproces in handen en kies voor activiteiten, die jou opbeuren. Maak hier tijd voor elke dag. Je zult zien, dat je je steeds beter gaat voelen. Misschien hoort therapie bij jouw proces of elke dag bewegen. Vind uit wat bij jou past en leg daar de nadruk op. Zo kun je langzaam maar zeker uit jouw dip opklimmen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!