Wat werkt wel en niet bij psychische klachten

Herstellen van psychische klachten is een heel persoonlijk proces. Geeske vertelt wat wel en niet voor haar werkte.

Wat werkt wel en niet bij psychische klachten.

De twee meest voorgeschreven behandelingen voor psychische klachten zoals angst, depressie, psychose en overprikkeling zijn cognitieve gedragstherapie en medicatie. Het is heel persoonlijk of deze behandelingen aanslaan. Vaak is het een combinatie van factoren die voor jou werken. In de derde aflevering van de Groei en Herstel Podcast vertelt Geeske Hogenhuis wat niet werkte voor haar en wat juist wel goed werkte.

Wat werkt niet bij psychische klachten

Het eerste wat mij niet geholpen heeft zijn zelfhulpboeken die het probleem voorstellen en maar een specifieke oplossing daarvoor laten zien. Een voorbeeld van zo’n boek is Je vermoeidheid te lijf, waarin als oplossing voor chronische vermoeidheid wordt gesteld dat je alleen maar meerdere liggende rustmomenten in je dag hoeft in te bouwen om te herstellen van de vermoeidheid. Ik heb het uitgeprobeerd, maar voor mij is het beter om in beweging te blijven.

Het tweede wat mij niet helpt is mezelf vergelijken met anderen die het misschien moeilijker hebben dan ik. Vaak denken anderen dat dit wel helpend is. Zo zei iemand bijvoorbeeld tegen mij dat ik dankbaar moest zijn dat ik nog wel het huishouden kon doen en niet de hele dag in bed hoefde te liggen zoals sommige anderen die ook chronische vermoeidheid ervaren. Ik had op dat moment een dag waarop ik heel moe en overprikkeld was en voelde me nog slechter. Alsof ik niet mocht klachten en geen slechte dag mocht hebben.

Het laatste wat mij niet geholpen heeft is te lang dingen buiten mijn comfortzone doen. Het is goed om af en toe uit die comfortzone te komen, maar als je langdurig dingen doet die niet bij je passen raak je in een soort burn-out. Zo vonden hulpverleners dat ik uit mijn comfortzone – lekker thuis op de bank zitten met een boek en mijn kat – moest komen en werk moest proberen. Ik heb een parttime baan geprobeerd, meerdere eigen bedrijven, een schoonmaakbaantje en vrijwilligerswerk, maar ik kreeg telkens zoveel last van intense vermoeidheid en overprikkeling dat ik ermee moest stoppen. Het is oké om het grootste deel van de tijd in je comfortzone te zitten.

Wat werkt wel bij psychische klachten

Wat mij het meeste geholpen heeft zijn ervaringsverhalen van anderen met psychische klachten. Ik heb vooral veel gehad aan andere vrouwen met autisme die vertelden hoe zij sociaal maskeren. Dit is een manier om sociaal te functioneren waarbij je je extreem bewust bent van hoe jij en anderen reageren. Ik wist pas dat ik dit ook deed en dat het daarom zo moeilijk was om een autismediagnose te krijgen toen ik blogs en video’s van andere vrouwen zag die dit doen. Dit is de belangrijkste reden dat ik ook blogs en video’s maak over mijn ervaringen met autisme, chronische vermoeidheid en een psychosegevoeligheid.

Wat ook superbelangrijk was is dat ik mijn verhaal altijd kwijt kon aan een goede vriendin. We hebben met elkaar afgesproken dat als een van ons in een dip zit zij altijd de ander kan appen voor wat morele steun. Deze vriendin kan ontzettend goed luisteren en is heel begrijpend. Het was heel belangrijk voor mij dat ik kon vertellen over de situaties die me dwarszaten en hoe ik me daarbij voelde en dat zij dan zei dat het logisch was dat ik me zo voelde. Hier heb ik veel meer aan gehad dan aan cognitieve gedragstherapie waarbij je je gedachten en emoties moet bevragen.

Als laatste helpt dankbaarheid oefenen mij dagelijks om me beter te voelen. Ik ben hiermee begonnen toen ik nog depressief was. De bedoeling van deze oefening is niet dat je dankbaar moet zijn voor waar anderen vinden dat je dankbaar voor moet zijn, bijvoorbeeld dat je genoeg te eten en te drinken hebt en een dak boven je hoofd. Maar het gaat om dankbaar zijn voor dingen die je echt raken. Zo kan ik heel dankbaar zijn op een moeilijke dag waarop ik heel moe en somber ben dat ik op de bank kan zitten en niet mijn zoon meer elke dag naar school hoef te brengen. Ik kan ook heel dankbaar zijn voor een lekker kopje thee of mijn kat. Het mooiste is dat deze momenten elke dag terugkomen, dus als je dankbaarheid blijft oefenen voel je je stukje bij beetje steeds beter

De Groei en Herstel podcastaflevering

Ik leg in de derde aflevering van de Groei en Herstel Podcast wat niet werkt en wat wel werkt wat uitgebreider uit. Je beluistert of bekijkt de aflevering via Substack of Youtube.

Wat werkt voor jou totaal niet als je psychische klachten ervaart? En wat werkt juist wel heel goed? Laat het me hieronder weten!

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!