Poëzie van Merel Morre

Via Instagram kwam ik in aanraking met de poëzie van Merel Morre en werd een echte fan.

Het is voor het eerst sinds 20 jaar dat ik weer een dichtbundel heb gelezen, namelijk Wat na het grijpen ligt van Merel Morre. Tijdens mijn studie Romaanse Talen en Culturen moesten we vaak gedichten op een diepgaande manier uitpluizen en onderzoeken. Vaak was niet direct duidelijk wat de auteur – Baudelaire, Verlaine – bedoelde met zijn woorden en zinnen. Daarom deden we soms wel meerdere werkcolleges over een gedicht.

Hoe anders is de ervaring van het lezen van Merel Morre’s gedichten. Ze bevatten allemaal herkenbare momenten in het leven van een mens en focust vooral op de relatie tussen mensen en de relatie met jezelf. Welke verwachtingen heb je? Wat denk en voel je nu echt? De woorden en zinnen zijn eenvoudig, maar duiden op een dieper inzicht.

Ter illustratie deel ik hier een van mijn favorieten:

het brutale van verwachtingen
is dat ze nooit kloppen
ze komen gewoon binnen
en doen alsof ze thuis zijn

Merel Morre

Wat ik ook geweldig vind aan Merel’s gedichten is dat ze speelt met taal en de meerdere betekenissen die woorden kunnen hebben. Zo ook in het gedicht hierboven. De eerste keer dat je het leest denk je misschien dat je de betekenis meteen begrijpt, maar dan blijkt er nog een diepere laag in te zitten. Heel knap gedaan!

Via Threads las ik dat Merel Morre op dit moment werkt aan een dichtbundel over mentale gezondheid. Daar ben ik erg benieuwd naar. Ik vind een van de sterke kanten van haar poëzie dat ze zo goed kan beschrijven wat er in een mens kan omgaan, dus ik denk dat de volgende dichtbundel heel interessant gaat worden. Ik kijk ernaar uit!

Je vindt Wat na het grijpen ligt hier bij Bol.com. Bekijk ook de andere dichtbundels van Merel Morre.

1 Comments

  1. Pingback: Zie binnenzijde van Merel Morre - Geeske Hogenhuis

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je deze blog interessant? Deel het!