Ik keek gisteren de Barbie film en was verrast door de maatschappijkritische onderlaag. Zeker een aanrader voor meisjes en vrouwen!
Gisteren was ik jarig en heb ik het lekker rustig aan gedaan. Eerst keek ik een aantal afleveringen van het nieuwe seizoen van Virgin River op Netflix en ’s avonds keek ik de film Barbie. Ik had vorig jaar al veel meningen gehoord over de film en had er wel naartoe gewild in de bioscoop, maar ik kon niemand vinden die mee wilde. Daarom keek ik ‘m maar zelf gisteravond.
Barbie in de film
In de film leeft Barbie in een perfecte wereld waarin de vrouwen (de Barbies) de leiding hebben en allerlei rollen vervullen: president, rechter, timmervrouw, enz. De mannen (de Kens) proberen vooral de aandacht van de Barbies te vangen en waardering te krijgen door op het strand te staan (Stranden). Als Barbie opeens gedachten aan de dood krijgt, komt er een scheur tussen de barbiewereld en de echte wereld. Barbie moet naar de echte wereld om dit te repareren en komt erachter dat in onze ‘echte’ wereld de mannen de baas zijn en veel hogere posities hebben.
Een vrouw zijn in de echte wereld
Het is niet makkelijk om een vrouw te zijn in onze, tegenwoordige wereld, hoewel het vroeger nauwelijks beter was. Toen had je alleen de keuze om thuis te zijn voor je kinderen, man en het huishouden. Tegenwoordig wordt van je verwacht dat je dat doet en daarbij nog een baan hebt. Ook moet je er nog steeds mooi, jong en dun uitzien en altijd beleefd en aardig zijn. Op dat vlak is er nog weinig veranderd.
De Barbie film is natuurlijk bedoeld als komedie, maar als je zo’n rolverwisseling ziet van een wereld waarin wij leven waar mannen al heel lang de dienst uitmaken naar een wereld waarin vrouwen topposities bekleden, dan zet het je wel aan het denken. De makers van de Barbie wilden met hun poppen meisjes nieuwe ideeën geven over hoe je je leven zou kunnen inrichten, maar is dat ook echt gelukt? We hebben er vooral heel veel extra verwachtingen en verplichtingen bij gekregen.
Wat wil je zelf?
Wat wil je nou eigenlijk zelf graag? Wil je een gezin of een carrière of wil je beide of geen van beide? We moeten heel veel keuzes maken tegenwoordig, waar anderen (mannen én vrouwen) dan weer een mening over hebben. Je hebt vaak het gevoel dat je je moet verdedigen waarom je iets wel of niet wilt doen. Er zijn veel meer vrouwen die last hebben van chronische vermoeidheid dan mannen. Wij als vrouw moeten voor onszelf opkomen en de rollen veranderen en anders verdelen, maar duizenden jaren patriarchaat verander je niet in één generatie. Daarom denk ik dat het goed is dat er nu veel discussie is over genderrollen en hoe je die persoonlijk wilt invullen.
Heb jij ook het gevoel dat je te veel verplichtingen en verwachtingen moet vervullen en wil je erachter komen wat je zelf wilt? Denk dat eens aan individuele, intuïtieve coaching of schuif eens aan bij de Vrouwencirkel. Heb jij de Barbie film ook gezien? Wat vond jij ervan?